Weblog van Sonja Schaap

Reflectit helpt ook jouw bedrijf van een heldere positionering naar een succesvolle profilering, met communicatie als belangrijkste succesfactor!

5 tips voor een goede bedrijfspresentatie

Als je regelmatig netwerkt, heb je ze ongetwijfeld al vaak gezien: de bedrijfspresentatie. Een korte presentatie van maximaal een kwartier, waarbij je jouw netwerkcollega’s kennis laat maken met je bedrijf. Dat moet op zich toch niet zo ingewikkeld zijn zou je denken. Voor sommigen niet, maar het komt helaas vaak genoeg voor dat ik met kromme tenen zit te luisteren naar iemand die achterstevoren hele lappen tekst op loopt te dreunen van een scherm… een gemiste kans!

In deze blog deel ik daarom graag 5 tips voor een goede bedrijfspresentatie. Doe er je voordeel mee!

TIP 1: Breng structuur in je verhaal

Bepaal altijd eerst de structuur van je verhaal (= rode draad). Vervolgens deel je dit op in onderdelen. Werk dit uit op een A4’tje zodat het een logisch verhaal wordt met een kop en een staart. Een handig opzetje voor de opbouw van je verhaal:

  1. WAAROM > Waarom doe jij wat je doet? Waar geloof jij in?
  2. VOOR WIE > Wie zijn jouw klanten en welke problemen lopen zij tegenaan?
  3. WAT > Wat is jouw oplossing voor deze problemen?
  4. HOE > Wat is jouw unieke aanpak? Wat is het resultaat na jouw traject?
  5. AANBOD > Eindig met een aanbod (aanbieding, koffiedate, gratis adviesgesprek etc.)

TIP 2: Maak een ondersteunende presentatie

Helaas zie ik vaak presentaties met slides bomvol tekst. Het is niet de bedoeling dat toehoorders het verhaal op het scherm gaan lezen, maar dat ze naar jou luisteren. Je presentatie moet dus ondersteunend zijn. Gebruik dus maximaal 5 bullets per slide en werk vooral met afbeeldingen.

TIP 3: Check je materialen

Zorg dat je laptop up to date is en check of je een VGA- of HDMI-aansluiting hebt en of dit matcht met de aansluiting van de beamer op de locatie waar je presenteert. Zo niet, regel dan een tussenkabeltje.
Gebruik een afstandsbediening. Het is erg storend als je steeds naar je laptop moet om op een pijltje te drukken. Met een afstandsbediening kun je gewoon heen en weer lopen.

Tip 4: Zorg dat je op tijd aanwezig bent

Niets is zo storend als 5 minuten voor aanvang nog alles klaar moeten zetten voor je presentatie. Dat staat niet professioneel en als er iets mis gaat, heb je ook geen ruimte meer om het te herstellen. Zorg dus dat je ruim op tijd op de locatie aanwezig bent om alles klaar te zetten, zodat je relaxed kunt beginnen aan je presentatie.

TIP 5: Zorg voor interactie met je publiek

De presentatie op het grote scherm is voor je publiek, niet voor jou. Kijk zelf dus mee op het scherm van je laptop, zodat je nooit met je rug naar je publiek toe staat. Zorg voor interactie met je publiek door tussendoor of aan het eind een vraag te stellen. Niet ‘Zijn er nog vragen?’ , want dat impliceert namelijk dat jij niet duidelijk bent geweest. Vraag bijv. wie zich herkent in de genoemde valkuilen of wie nieuwsgierig is geworden. Dat brengt de interactie ook op gang en dan komen de vragen vanzelf.

 

Succes met je bedrijfspresentatie en mocht je het toch lastig vinden, maak dan een afspraak voor een koffiedate.Dan help ik je graag!

Laat een reactie achter