Weblog van Sonja Schaap

Reflectit helpt ook jouw bedrijf van een heldere positionering naar een succesvolle profilering, met communicatie als belangrijkste succesfactor!

3 belangrijke ondernemerslessen

Zo’n 7 jaar geleden zat ik behoorlijk in een dip met mijn bedrijf. Het liep helemaal niet zoals ik wilde en ik probeerde echt van alles om het weer om te buigen. Uiteindelijk ben ik de nodige trainingen gaan volgen om mijn ondernemerschap te verbeteren, qua bedrijf maar vooral op het persoonlijke vlak. Die trainingen leverden een hoop eyeopeners op en ik heb daar dan ook een hoop van geleerd en ben als ondernemer ontzettend gegroeid. Best een vervelende periode, maar waar ik toch wel erg dankbaar voor ben, omdat het me heeft gebracht waar ik nu ben: ondernemen vanuit mijn passie in een goed lopend bedrijf met een sterk team en fijne klanten!

Drie belangrijke lessen die ik uit deze periode heb geleerd, wil ik graag met je delen. Want misschien ben jij ook wel aan het worstelen met je bedrijf en kun je wel wat hulp gebruiken.

 

Les 1 – Van betaalde hobby naar ondernemerschap

Een van de eerste eyeopeners was het uurtje-factuurtje verhaal. Ik deed waar ik goed in was en factureerde mijn uren aan mijn klanten. Op zich niets mis mee zou je denken, maar dat heeft weinig tot niets met ondernemen te maken. Er werd mij dan ook pijnlijk duidelijk gemaakt dat ik een ‘betaalde hobby’ had in plaats van een bedrijf. Ai… die kwam wel even hard aan. Want dat wilde ik helemaal niet. Ik wilde ondernemen… maar blijkbaar wist ik daar toch te weinig van.

Wat ik vooral geleerd heb, is dat het belangrijk is om een systeem te hebben voor je bedrijf. Een signature systeem zoals ze dat zo mooi noemen. Welke route volgen jouw klanten als ze met jou gaan werken en wat levert hen dit op? Geef een klant niet wat hij vraagt, maar wat hij nodig heeft. Zorg dus voor een helder aanbod. Verder zijn een goede zichtbaarheid en een onderscheidende profilering belangrijk, zodat je succesvol wordt met jouw bedrijf.

 

Les 2 – Zonder marketing heb je geen bedrijf

Veel ondernemers starten vanuit hun vak met hun bedrijf. Je bent ergens goed in en begint dan voor jezelf, om welke reden dan ook. Je doet waar je goed in bent en in het begin krijg je misschien wel wat klanten binnen vanuit je netwerk. Maar op een gegeven moment stop dat, althans dat gebeurde bij mij. Ik kreeg zelfs een omzetgarantie mee van mijn toenmalige baas, omdat hij mij een goede start van mijn bedrijf gunde. Op dat moment klinkt dat als muziek in je oren, maar achteraf gezien was dat toch iets minder muzikaal… Ik deed daardoor namelijk niets aan marketing en dat is toch zo ongeveer het allerbelangrijkste voor je bedrijf. Ik had geen strategie, deed wat er op mijn pad kwam en omdat ik mijn werk heel leuk vond (en nog steeds vind), was ik me daar totaal niet van bewust.

Dat is nu gelukkig wel anders. Naast dat ik met mijn team veel aandacht besteed aan de profilering (wat in mijn ogen nog breder is dan marketing alleen) van Reflectit, doen we dit ook voor onze klanten. We helpen onze klanten om zichtbaar te zijn voor hun wensklanten door het inzetten van de juiste profileringtools en hier waar nodig in bij te sturen.

 

Les 3 – Zorg voor een sterk team

Veel ondernemers vinden dat ze alles zelf moeten kunnen. Een bedrijf opzetten, een verdienmodel uitdenken, een strategie bepalen, alle communicatie inrichten, je bedrijf promoten… Ik weet niet hoe het bij jou werkt, maar mijn dag heeft maar 24 uur en ik wil toch ook graag nog wat uurtjes slapen ’s nachts ;-).

Er is nog nooit iemand succesvol geworden in z’n eentje. Je kunt niet van alles verstand hebben en overal goed in zijn. Vaak begrijpen ondernemers wel dat niet iedereen kan wat zij kunnen, maar dat ze zelf voortdurend op de stoel van andere specialisten gaan zitten, hebben ze vaak niet in de gaten. Zonde van je tijd. Doe vooral waar je goed in bent en blij van wordt en zorg voor een sterk team om je heen. Een team dat werkt IN je bedrijf (voor klanten) en een team dat werkt AAN je bedrijf (voor jou en je bedrijf). Dáár groei je van!

 

Koffiedate

Ik hoop dat je iets hebt aan deze 3 belangrijke lessen die ik heb geleerd. Mocht jij nu tegen deze zelfde valkuilen aanlopen, misschien is het dan verstandig om eens een keertje koffie te drinken samen. Ik weet zeker dat ik je kan helpen, op welke manier dan ook. Doen dus!

 

 

Laat een reactie achter