Weblog van Sonja Schaap

Reflectit helpt ook jouw bedrijf van een heldere positionering naar een succesvolle profilering, met communicatie als belangrijkste succesfactor!

Effectief netwerken: hoe creeer jij ambassadeurs?

In de afgelopen weken is het woord vaak gevallen in mijn omgeving: ambassadeurs. Ik heb echter ook gemerkt dat daar op verschillende manieren invulling aan wordt gegeven. Voor mij een reden om daar maar eens een blog aan te wijden. Want wat zijn nu eigenlijk precies ambassadeurs? En veel belangrijker nog: hoe creëer jij ambassadeurs voor jouw bedrijf?

Goede ambassadeurs zijn eigenlijk trouwe fans die anderen vertellen over jouw bedrijf. Over wat jij te bieden hebt en de unieke manier waarop je dat doet. En natuurlijk waarom ze daar zo enthousiast over zijn en denken dat diegene daar baat bij heeft. Hoe fijn is dat… scheelt in ieder geval een hoop marketingbudget ;-).

In mijn visie heb je verschillende types ambassadeurs. Ik zet ze even voor je op een rijtje:

Klanten als ambassadeur

Als jij werkt voor jouw wensklanten, zijn die klanten enthousiast over jou. Je doet namelijk wat je heel graag doet, waar je ontzettend goed en vaak ook uniek in bent en dat doe je voor jouw favoriete klanten. Dat is een win-win-win situatie, toch? Dit zijn jouw allerbeste ambassadeurs, die zullen altijd positief over jou praten in hun netwerk. Deze klanten moet je koesteren.

 

“Reflectit helpt mij om mijn specialisatie en het unieke karakter van No Corners onder de aandacht te brengen bij mijn gewenste doelgroep. Dat dit tot resultaat leidt, mag duidelijk zijn. Er zit nog altijd een stijgende lijn in het aantal reacties dat ik met grote regelmaat mag ontvangen op de zaken die Reflectit samen met No Corners onderneemt.
Regelmatig krijg ik ook opmerkingen van andere ondernemers dat ze No Corners overal tegen komen. Vaak gaat het gesprek dan al snel over zaken als: wat is je doelgroep, hoe vind je nieuwe klanten of nog beter: hoe word je door nieuwe klanten gevonden? Dan geef ik altijd aan dat ik ondanks mijn eigen marketingachtergrond samenwerk met Reflectit om een aantal zaken te regelen. In dit soort gevallen is een aanbeveling snel gegeven en zal ik altijd actief mijn gesprekspartner en Reflectit met elkaar in contact brengen.”

Peter van der Puyl | No Corners

Teamleden als ambassadeur

Als het goed is, heb je inmiddels een team om je heen geformeerd van mensen die voor of met jou werken, in en/of aan je bedrijf. Er is nog nooit een ondernemer in zijn eentje succesvol geworden. Heb je nog geen team? Dan wordt dat hoog tijd! Lees hier waarom.

Ook teamleden kunnen hele fijne ambassadeurs zijn voor jou. Zij werken regelmatig met je samen en weten dus als geen ander te vertellen wat jij te bieden hebt, waarin jij onderscheidend bent en waarom ze graag met jou werken. Ook fijn en zeker zo belangrijk!

 

“Hoe communiceer je als bedrijf met je klanten? Als grafisch vormgever denk ik in beelden: ik ontwerp iets wat past binnen een huisstijl en aanspreekt bij de klanten die je wilt bereiken. De visie van Reflectit als communicatie- en profileringsexpert sluit perfect aan bij die van mij. Ik ben dan ook heel blij deel uit te maken van het communicatieteam van Reflectit.
Worstelt een opdrachtgever of goede relatie met de profilering of communicatie, lukt het maar niet om zichtbaar te worden bij zijn/haar klanten? Dan verwijs ik ze heel graag door naar Reflectit, zodat hij of zij met de professionele hulp van Sonja – en haar team – kan toewerken naar een onderscheidend en succesvol bedrijf!”

Bianca Gijsman | BoldGraphicDesign

Relaties als ambassadeur

Ik besteed veel aandacht aan netwerken, omdat ik het belangrijk vind om zichtbaar te zijn in de regio. Met vele ondernemers heb ik inmiddels een koffiedate gehad waarbij we elkaar beter hebben leren kennen en meer te weten zijn gekomen over elkaars business. Ik blijf dat ontzettend leuk vinden, het verhaal achter de ondernemer. Die passie die er vaak vanaf spat.

Waarom zoveel koffiedates? Niet omdat ik zo’n ongelooflijke koffieleut ben – het is ook weleens thee of warme chocomel trouwens 😉 – maar omdat ik ambassadeurs wil creëren. Ik wil mijn passie delen en vertellen waarom ik zo geloof in waar ik voor sta en wat ik oplos voor mijn klanten. En dat lukt me eigenlijk altijd! Dus ik heb inmiddels gelukkig vele ambassadeurs kunnen creëren in mijn netwerk!

 

“Mijn ervaring is dat Sonja je op een hele mooie manier kan laten kijken naar je bedrijf, zodat je uiteindelijk zelf gaat zien en vertellen hoe onderscheidend je bent. Zij weet dit feilloos naar boven te halen, zodat je je beter kunt richten op de doelgroep die er echt toe doet. Positionering is daarbij een heel belangrijk aspect, waarbij Sonja met haar bedrijf Reflectit echt voor ondernemers het verschil kan maken. Ik beveel haar dan ook graag aan in mijn netwerk.”
Toïne Roks | Panoramawereld

Familie als ambassadeur

En tot slot zijn er nog je familieleden, misschien wel de beste ambassadeurs die je je kunt wensen ;-). Enthousiaste echtgenoten, opgroeiende pubers en trotse ouders die graag vertellen over hoe goed jij bent in wat je doet. Natuurlijk een klein beetje vertekend, maar ach wat geeft dat… bij familie mag dat best, toch?

ambassadeurs creërenMaar hoe doe je dat dan?

Ambassadeurs creëren is een van de beste manieren om jezelf te profileren. Maar hoe creëer je nu goede ambassadeurs voor jouw bedrijf? Uiteraard door je werk uitstekend te doen en goede service te leveren, maar vooral ook door je netwerk aandacht te geven. Want ambassadeurs creëren doe je door actief te netwerken op de plaatsen waar jouw doelgroep zit, of waar ondernemers zitten die jou bij je doelgroep kunnen introduceren.

Welke netwerkclub is interessant voor jou?

In West-Brabant zijn genoeg netwerkinitiatieven waar je eens een keertje op bezoek kunt gaan om te kijken of het past bij jou. Bijvoorbeeld Brabants Genoegen, Lead2deal en de Open Coffee Clubs in Bergen op Zoom, Etten-Leur en Breda. Maar ook Business Open, een interessante netwerkclub waar ik al anderhalf jaar naar tevredenheid lid van ben. Business Open is een netwerkorganisatie met zo’n 30 clubs door heel Nederland die enorm aan het groeien is, omdat het concept erg aanslaat. Aangenaam en effectief netwerken, waarbij de sfeer leidend is, maar het resultaat uiteraard bepalend. Ik ben zelf lid van De Turfvaert in Rijsbergen (regio Etten-Leur – Breda), een groeiende enthousiaste club waar we nog wel een aantal leden kunnen gebruiken.

Uitnodiging Business Open

Vind je het leuk om een keer kennis te maken met het concept van Business Open? Dan nodig ik je graag uit voor een gezellig en effectief netwerkontbijt. Stuur even een berichtje naar deturfvaert@businessopen.nl, dan mail ik je wat data opties. Je bent van harte welkom!

1 reactie

  1. […] vele malen beter is en je de klantverwachting kunt overtreffen. En dat levert dan weer fijne ambassadeurs op […]

Laat een reactie achter